Αρχική » Blog » Tο Netflix στις φυλακές Διαβατών, μία από τις «πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Tο Netflix στις φυλακές Διαβατών, μία από τις «πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»

Νέος κύκλος ντοκιμαντέρ σε ελληνική φυλακή

από Paranoid.gr

Στον νέο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix για τις «Πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» συμπεριλαμβάνονται οι φυλακές Διαβατών.

Ερευνητές δημοσιογράφοι γίνονται εθελοντικά τρόφιμοι στις πιο άθλιες φυλακές του κόσμου, όπου επικρατούν ο εκφοβισμός και η αγριότητα.

Το Netflix στις φυλακές Διαβατών
Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» («Inside the World’s Toughest Prisons»). Σε ένα από τα επεισόδια του 6ου κύκλου, που άρχισε να προβάλλεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, οι συντελεστές της εκπομπής βρέθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις φυλακές Διαβατών.

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι «Η φυλακή της διακίνησης ανθρώπων», μιας και επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στις φυλακές με την κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο παρουσιαστής Ράφαελ Ρόου, που έχει «μπει» σε πολλές φυλακές του κόσμου, αναρωτιέται εάν τελικά αυτές οι ποινές δρουν αποτρεπτικά και εάν το σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Μάλιστα, συνομιλεί με κρατουμένους που έχουν φυλακιστεί τόσο για διακίνηση ανθρώπων όσο για φόνο, αλλά και για εμπόριο ναρκωτικών, οι οποίοι του εξιστορούν το πώς βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα.

Στο επεισόδιο παρουσιάζεται, επίσης, η ευκαιρία αποτοξίνωσης που έχουν όσοι είναι χρήστες ουσιών, μέσω της ειδικής μονάδας που διαθέτει η φυλακή, η οποία όμως, λόγω έλλειψης πόρων, εξυπηρετεί λίγα μόνο άτομα.

Σε άλλο επεισόδιο του 6ου κύκλου της σειράς-ντοκιμαντέρ του Netflix, ο Ρόου επισκέπτεται την Κύπρο και τις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας («Η φυλακή της ουτοπίας»), οι οποίες έχουν υποστεί ριζική μεταμόρφωση με την πάροδο των ετών. Είναι, άραγε, οι αλλαγές προς το καλύτερο;

Netflix: «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου»
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή σε 19 φυλακές σε όλο τον κόσμο, κυρίως από την οπτική γωνία των κρατουμένων, αλλά περιλαμβάνει επίσης την οπτική γωνία των δεσμοφυλάκων καθώς και άλλων ατόμων που αλληλεπιδρούν με το σωφρονιστικό σύστημα.

Την πρώτη σεζόν παρουσίασε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Πολ Κόνολι και αρχικά προβλήθηκε από το Channel 5 (Ηνωμένο Βασίλειο). Από τη δεύτερη σεζόν η σειρά ανατέθηκε στο Netflix και την παρουσίασε ο Βρετανός δημοσιογράφος Ραφαέλ Ρόου, ο οποίος είχε ο ίδιος εκτίσει 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα, για το οποίο τελικά αθωώθηκε.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σου αρέσει