Αρχική » Blog » Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας σε ντουλάπι του μπάνιου

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας σε ντουλάπι του μπάνιου

Τι μπορεί να συμβεί;

από Paranoid.gr

Μήπως ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που διατηρούν τα φάρμακά τους στο ντουλάπι του μπάνιου; Εάν ναι, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως η διατήρηση των φαρμάκων σε ζεστά και υγρά μέρη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους καθώς επίσης και να τα αλλοιώσει, σύμφωνα με την Βασιλική Φαρμακευτική εταιρεία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με αυτήν, είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στο υπνοδωμάτιό σας και να αποφεύγετε τη ζέστη και την υγρασία που συνήθως υπάρχει στα μπάνια.

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση που έγινε σε 2.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύφθηκε πως περίπου το 19% αποθηκεύει τα φάρμακά του στο μπάνιο, ενώ το 45% φυλάσσει τα φάρμακα στην κουζίνα.

Κι αυτό όμως δεν είναι σωστό, γιατί τα φάρμακα δεν πρέπει να αποθηκεύονται κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως ο φούρνος ή η εστία.

Πού πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας
Η καθηγήτρια Παραστού Ντονιάι, επικεφαλής επιστήμονας της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στο σωστό μέρος, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό μέρος και επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη θερμότητα και την υγρασία. Η φύλαξή τους στον ίδιο χώρο με εκείνον όπου κάνετε μπάνιο, θα μπορούσε να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά ή να τα αλλοιώσει. Γι’ αυτό, προτιμήστε να τα φυλάξετε σε άλλο δωμάτιο, όπως π.χ. στην κρεβατοκάμαρά σας. Ή, αν τα φυλάτε στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας, όπως η εστία, ο φούρνος ή το περβάζι του παραθύρου».

Μια ακόμη συμβουλή την οποία δεν πρέπει να παραμελούμε όλοι μας σύμφωνα με την ίδια: «Εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, να βεβαιώνεστε πάντα ότι τα φάρμακά σας φυλάσσονται σε κλειδωμένο κουτί αποθήκευσης κάπου μακριά από την πρόσβαση και την όρασή τους».

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σου αρέσει