Αρχική » Blog » Γιατί αυτές τις ημέρες πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου

Γιατί αυτές τις ημέρες πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου

Υπάρχει φως στο τούνελ...

από Paranoid.gr

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία μειώθηκαν σήμερα καθώς ο ήπιος καιρός, οι πλήρεις δεξαμενές αποθήκευσης και οι αυξημένες αφίξεις δεξαμενόπλοιων LNG περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την προμήθεια.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς του επόμενου μήνα μειώθηκε κατά 8,75 ευρώ στα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.

Το ολλανδικό συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία είναι συνήθως η πιο κρύα περίοδος του έτους με την μεγαλύτερη ζήτηση, μειώθηκε κατά 8,80 ευρώ στα 156,70 ευρώ/MWh.

Το βρετανικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα μειώθηκε κατά 17,50 πένες στις 240 πένες ανά θερμική μονάδα.

«Θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε υπερπροσφορά»
Οι προγνώσεις για ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν αυτήν την στιγμή τις τάσεις , δηλώνουν οι αναλυτές.

Το υπόλοιπο του Οκτωβρίου θα είναι πιο ήπιο με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές, με περιστασιακά άστατο καιρό και βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Refinitiv Γκέοργκ Μύλερ.

«Οι αποθήκες είναι γεμάτες και το LNG εξακολουθεί να έρχεται, επομένως θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε υπερπροσφορά», δήλωσε αναλυτής ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω πτώση τιμών.

Η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φθάνει σχεδόν το 92%, υπερβαίνοντας τους προ του χειμώνα ευρωπαϊκούς στόχους, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Ερωτηματικά για το κινεζικό LNG
Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι οι κινεζικές εταιρείες κοινής ωφελείας κλήθηκαν να σταματήσουν την πώληση LNG προς την Ευρώπη και το εξωτερικό είναι πιθανόν να περιορίσουν την πτώση, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 4 ευρώ στα 63 ευρώ/MWh – στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συμβόλαιο επόμενης ημέρας ήταν το μόνο που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,50 πένες στις 105 πένες/θερμική μονάδα.

Η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί την Τρίτη, προβλέπει η ανάλυση της Refinitiv.

Μείωση και στις τιμές του άνθρακα
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σύστημα φυσικού αερίου ήταν 11,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) υπερπροσφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Grid.

Η μέγιστη παραγωγή ανέμου είχε προβλεφθεί να μειωθεί από τα 15,5 γιγαβάτ (GW) σήμερα στα 7,9 GW αύριο, από τη συνολική μετρούμενη ισχύ των 20 GW περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της Elexon.

Στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο αναφοράς κατέγραψε μείωση κατά 0,87 ευρώ, στα 67,15 ευρώ ανά τόνο.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σου αρέσει